Läkarintyg – Hur fungerar det?

Har din arbetsgivare krav på läkarintyg innan arbete får påbörjas? Eller ska ni adoptera och behöver visa upp att ni är friska? Intyg kan krävas vid flera olika tillfällen. Här visar vi hur det fungerar och vad som skiljer klinikerna åt. De exempel som nämns i texten är från en specialist på läkarintyg i Stockholm.

Hur bokas tid göt läkarintyg?

När tid ska bokas för läkarintyg hos någon av de större aktörerna brukar det finnas flera bokningsalternativ. I detta fall kan man antingen ringa receptionen dagtid eller genomföra bokningen själv direkt via hemsidan. De flesta läkarmottagningar som ger läkarintyg har stängt på helger – men det finns undantag och detta framförallt i Stockholm.

Vad ingår i ett läkarintyg?

Ett läkarintyg ska påvisa en persons fysiska eller psykiska hälsa. Detta med fokus på de områden som är avgörande för det man förväntas utföra. Ett intyg inför körkort har exempelvis krav på syn och hörsel medan andra intyg kan ha större fokus på hjärtfunktion eller styrka. Först sker ett samtal med personen och läkaren gör fysisk bedömning. Därefter kan även både urinprov och blodprov behöva lämnas.

Kan läkarmottagningen se min journal?

Detta är en punkt som skiljer läkarmottagningarna åt. De måste nämligen inte ha ett system som interagerar med den allmänna vårdens journaler och information. Men att de har detta system är en klar fördel. Om läkarmottagningen kan få tillgång till journaler kan läkaren få en bredare bild – framförallt vid sjukdomstillstånd eller liknande. I annat fall krävs det att man själv begär journalkopior från vården och tar med detta till läkarmottagningen.

Var får jag läkarintyg för jobb på sjön?

De flesta läkarmottagningar kan ge läkarintyg som behövs för körkort på högre behörighet då detta är ett av de vanligaste intygen som ges. När det kommer till specialintyg kan man däremot behöva åka till Stockholm eller Göteborg. Ett exempel är läkarintyg som krävs vid arbete på sjö. En klar fördel är att välja en klinik som direkt kan ladda upp intyget på sjöläkarwebben. Därmed minskas behovet av blanketter, som kan komma bort, och intyget kommer på plats digitalt på någon minut.

Var kan jag få läkarintyg?

Hälsocentraler ger hjälp vid vårdbehov – därmed ytterst sällan för att bevisa att man är frisk. Kontakta en lokal läkarklinik och fråga om de kan ge de läkarintyg som efterfrågas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *