Tre saker du behöver för en balanserad kost

Tre saker du behöver för en balanserad kost

Kroppen är ett under som ofta fungerar utan att vi måste tänka på det. Vi springer, går och lyfter saker i ren instinkt och det är inte mycket som krävs av oss för att vi ska klara det. För att kroppen ska fortsätta arbeta självständigt och fortsätta vara stark måste vi dock ta hand om våra kroppar. Det kan vi göra genom att hålla oss i form, bygga upp muskler och uthållighet, sova tillräckligt med timmar och äta en sund och varierad kost. Alla delar är lika viktiga, det kan dock vara svårt att hålla koll på vad man stoppar i sig och vad man behöver. Här listar vi tre saker som måste vara del av din kost för att din kropp ska få stryka av den.

Vitaminer

Vitaminer är ett antal livsnödvändiga organiska ämnen som kroppen inte själv kan bilda. Vitaminer måste därför tillföras kroppen genom livsmedel eller i form av tabletter. Det finns sex olika vitamingrupper. A-vitaminer behöver vi för att växa, se bättre och är bra vår hud och våra slemhinnor. A-vitaminer reglerar även nivån av kalcium så att vårt skelett och våra tänder får det de behöver. B-vitaminer behövs för att nerver och muskler ska fungera. C-vitaminer och E-vitaminer är så kallade antioxidanter och förstärker kroppens egna skydd mott sjukdomar. D-vitaminer behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig i kalcium. K-vitaminer behövs för blodets försvarsmekanism vid sår. De olika vitaminerna går att hitta i mejeriprodukter, kött, fisk, frukt och grönsaker.

Mineraler

Mineraler utgör endast en liten del av kroppen men har ändå mycket stor betydelse för vår hälsa. De mineraler vi får i oss via födan fyller många viktiga funktioner i kroppen. Kalcium är viktig för musklernas funktion, för ett starkt skelett och för starka tänder. Selen är en antioxidant och stärker kroppens egna försvar, det vill säga immunförsvaret. Symtom på järnbrist är bland annat trötthet och känslighet för infektioner. Zink behöver vi bland annat för att kunna bilda proteiner och för sårläkning.

Aminosyror

Aminosyror är kroppens byggstenar och bildar tillsammans proteiner. Proteiner (och därmed aminosyror) behövs för celltillväxt, immunförsvaret och avlägsnande av gifter i kroppen. Dessutom är aminosyror essentiella i kroppens funktion att ta upp mineraler och vitaminer. Utan dessa små syror är de andra två viktiga delarna för en sund kost alltså helt oanvändbara för kroppen, de går inte att ta upp i blodet.

Vitaminer, mineraler och aminosyror är bara några av de sakerna kroppen behöver för att fungera. De är dock extremt viktiga i sina roller och måste finnas med på tallriken om man vill ha en balanserad och sund kost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *