Vilket silikon passar vid bygget?

Silikon är ett flexibelt material som både kan användas för tätning, fogning och formgjutning. När privatpersoner köper silikon på ett byggföretag sker detta främst för att täta fogar. Det gäller däremot att välja rätt silikon då dessa har något olika egenskaper. Här presenteras några alternativ från en stor svensk byggfirma.

Silikon för anti-mögel

Silikonprodukter används för att stoppa spridning av mögel och brukas främst i sanitära miljöer. Det är generellt helt doft- och luktfritt. Genom att använda detta silikon hämmas även uppkomsten av mögel vilket innebär att man kan använda det i proaktivt syfte. En produkt som bland annat fått rekommendationer av hygieninstitut.

Universalsilikon

Universalsilikon används som en elastisk tätning både inomhus och utomhus. Det kan användas på skarvar för att skapa ett tätt material mellan glas, porslin, kakel med mera. Ett material som ofta används på båtar för att skapa total tätning vid mindre skrymslen. Däremot kan just denna variant inte användas på feta plaster då de inte fäster.

Våtrumssilikon

Ska renovering ske i ett våtrum är det mycket viktigt att enbart produkter som är anpassade för våtrum användas. Väljer man produkter som inte är anpassade för våtrum kan det öka risken för vattenskador. Anser försäkringsbolaget att byggnationen inte följs gällande byggnormer kan de även minska ersättning vid en sådan skada. Kortfattat – använd våtrumssilikon vid renoveringar av badrum. Dessa är ofta antimögelbehandlade och är primerfri. Kan användas mot de flesta material. Finns både i genomskinligt material och vitt. Detta silikon används exempelvis kring kranar och vid skruvhål. Att borra i kakel är något som inte rekommenderas om man inte är van. Risken för sprickbildning är stor och då skapas sprickor som inte bör lagas utan måste åtgärdas med större insatser.

Akvariesilikon

Akvariesilikon är speciellt utformat för att användas vid de fogar som finns på ett akvarium. Detta är exempelvis godkänt från Livsmedelsverket och kan ligga i direktkontakt med vatten konstant utan att påverkas negativt. Kan även användas för att foga dricksglas eller andra produkter som sedan kommmer att ha kontakt med livsmedel. Kan därmed användas för diskhoar, akvarium, pooler och annat där man är extra noga. Är du osäker på vad som ska väljas? Gå till en byggspecialist och beskriv ditt projekt så kan de hjälpa till. Ofta hjälper det att ha med en bild som illustrerar byggnationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *