Assistansanordnare i Norrköping

I Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, oftast förkortat LSS, finns flera olika insatser som en person kan ansöka om och förhoppningsvis beviljas vid behov. En av dessa insatser är personlig assistans. Det är ett personligt utformat stöd som ges av en eller flera personer. Det finns flera assistansanordnare i Norrköping som kan hjälpa dig med detta.

Vem kan få insatsen personlig assistans?

För att kunna beviljas personlig assistans enligt LSS, behöver du uppfylla vissa krav. Det finns dels ett åldersspann och dels tre personkretsarna där du måste vara en av dem. Du måste vidare också ha behov av hjälp med dina grundläggande behov som till exempel hygien, måltider och kommunikation med andra människor. Du kan också beviljas personlig assistans för andra behov, till exempel fritidsaktiviteter. Tanken är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt och att du ska kunna leva som andra människor som inte har någon funktionsnedsättning.

En assistansanordnare i Norrköping kan oftast hjälpa till med att vara behjälplig kring frågor, men också hjälp till att utföra den praktiska ansökan om personlig assistans. Det kan vara så att du inte riktigt är säker på om du kan beviljas eller ej, eller har andra frågor som rör personlig assistans. Då kan du kontakta en assistansanordnare i Norrköping som förhoppningsvis kan hjälpa dig.

Att anordna sin personliga assistans

Det finns flera olika sätt att anordna sin personliga assistans på. Det vanligaste sättet är att man köper sin assistans via ett privat assistansbolag eller en assistansanordnare i Norrköping. Man kan även köpa sin assistans via sin egen kommun, ett brukarkooperativ eller ett företag som du antingen äger eller är delägare i. Du kan också välja att vara din egen arbetsgivare för dina personliga assistenter.

Inflytande och självbestämmande

Inflytande och självbestämmande är två viktiga ord som du som assistansberättigad bör känna till. Du ska nämligen ha möjlighet till dessa två begrepp vid din personliga assistans, oavsett assistansanordnare i Norrköping. Det kan till exempel handla om att du ska kunna ha inflytande över vilka som anställs som dina personliga assistenter, men också hur insatsen ges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *