Vad för växthus passar dig?

När växthus ska köpas kan man fundera på material, storlek och specifika funktioner. Men även design och utseende väger tungt. Kanske är det första steget att välja format på växthuset. Ska det vara runt, kvadratiskt eller kanske sitta mot en yttervägg?

Det traditionella växthuset

Ett växthus som står på plant underlag och kan placeras nästan var som helst i trädgården. Det är ofta dessa modeller som de flesta tänker på när de tänker sig ett växthus. I likhet med de flesta växthus finns dessa både i isoleringsplast, glas och andra plastvarianter. Låt växthuset bli en oas i trädgården dit du går för att odla och skörda grönsakerna bara minuter innan de ska ätas.

Växthus på mur

I detta fall muras den lägsta delen på växthuset med sten/tegel. Det kan exempelvis vara att den första metern består av sten. Därefter kommer glas/plast som på ett klassiskt växthus. Att välja murvarianten har två fördelar. För det första är det estetisk fråga. Det är väldigt vackert med muren som ramar in växthuset. Här kan man välja gammal traditionell stenmur eller en modernare tegelmur. Den andra fördelen är hållbarheten. Det finns ingen risk att någon skulle råka sparka på växthusets lägre delar och att det därmed skulle uppstå skador. Du kan därmed lätt skotta utanför utan att vara rädd för att skopan ska repa glaset osv.

Besök denna sida för information om växthus.

Växthus mot vägg

Vill du kunna gå ut till ditt växthus direkt genom altandörren? När du ska krydda maten tar du bara två steg ut och skördar oregano eller timjan. Det finns växthus som byggs mot en befintlig byggnads fasad. Därmed har det bara tre väggar och ett tak. Fördelen sitter framförallt i närheten till bostaden. Det går på detta sätt att ha ett växthus även om man enbart har en liten bakgård.

Växthus för längre säsonger

I detta fall är det egentligen inte utseendet och formen som är speciell. Det är istället vilket material som används och om man har extra värmekällor. Dessa växthus har material med mycket låg U-nivå vilket betyder att isoleringen är mycket god. Vill man förlänga säsongen ytterligare kan värmekälla monteras in som stöd.

T-formade modeller

De T-formade växthusen har utseendet efter ett vanligt hus – men i miniatyrformat. Byggnaden är därmed uppbyggd som ett T med tre olika ”bitar”. Därmed kan man exempelvis ha en entré och sedan odling i olika sektioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *