Tips kring köp av cykelbelysning

Tips kring köp av cykelbelysning

När du är i färd med att köpa ny cykelbelysning bör du kontrollera hur batterierna byts ut. Du vill inte köpa billiga cykellampor som du måste avlägsna från din cykel och öppna med hjälp av en skruvmejsel för att komma åt batteriet. All den tid och det jobb som det innebär att byta batterier på detta sätt kan få dig att skjuta upp det hela, vilket kan resultera i att du cyklar på en mörk väg utan cykelbelysning.

Många cyklister undrar sig vad som menas med strålens bredd. Den syftar på hur brett ljuset från en cykellampa sprids. Detta är ofta ett problem när det gäller cykelbelysning för pendlare: lampan kan vara fokuserad på en skarp punkt så mötande motorister ser din lampa blinka i 500 meter till en kilometer. Detta är i och för sig bra, men du bör även kunna se tydligt vart du är på väg så du inte cyklar ner i ett potthål eller in i en bil.

Att tänka på vid val av cykelbelysning

Många cyklister hanterar problem med strålbredden genom att ha två cykellampor fram: en mindre, mer skarpt fokuserad, blinkande lampa så andra personer kan se dem komma, och ett med ett bredare strålmönster som gör det möjligt för dem att se vägen framför dem. Den mindre lampan har ofta olika inställningar och den blinkande inställningen förlänger batteritiden, samtidigt som den är mer synlig för bilister, vilket gör att den är ett bra val för cykelbelysning. Den bredare lampan är gjord för att du ska kunna se var du cyklar men har sällan en blinkande inställning, eftersom den sannolikt skulle ge dig huvudvärk.

Du kan köpa din cykelbelysning som ett komplett set eller köpa cykellamporna separat. Du kan få ett bättre pris på ett komplett set, men nackdelen med detta är att vissa av de cykellampor som säljs tillsammans med andra lampor inte alltid är särskilt bra. Eftersom den besparing du gör ofta är ganska liten, är det bättre att köpa lamporna separat. På så sätt kan du också säkerställa att så väl din främre som din bakre cykellampa är den bästa du har råd med.

Utöver sin egen personliga säkerhet bör alla använda cykelbelysning för att föregå med gott exempel för barn, barncyklar bör självfallet också utrustas med cykellampor från tidig ålder så att det blir en naturlig del av cykeln. Barn kan tycka att det är kul med lampor på cykeln och med tiden också ta säkerhetsaspekten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *