Så fräschar du upp cykeln – 5 tips

Så fräschar du upp cykeln – 5 tips

Börjar din cykel kännas lite sliten och tråkig? Du är nog inte ensam om det. Som tur är finns det många enkla saker man kan göra på egen hand för att fräscha upp den. Vissa är lite lättare – andra kräver lite mer jobb för att det ska bli snyggt.

Skaffa nytt gummi till handtagen

Att byta ut gummit på styret kan göra mycket för hur cykeln känns att köra. Gammalt, utslitet gummi kan både vara obekvämt och vara frustrerande under körning (om det har tappat sitt fäste exempelvis). Överväg gärna att köpa nytt gummi i någon utstickande färg du tycker om.

Byt sadel

Sadeln är en mycket viktig del av cykelns komfort. Om den är utsliten eller gammal, eller om den helt enkelt inte är bekväm, kan långa cykelturer bli rena plågan. Även om det viktigaste med sadeln givetvis är komforten, har den även ett estetiskt värde. Till exempel finns det sadlar i snygga färger och mönster ute på marknaden idag.

Tvätta cykeln

Det här kan låta enkelt – och det är det – men förbises ändå ofta. Om man inte har tvättat cykeln på ett långt tag, är skillnaden enorm efter en väl genomförd tvätt. Tvätta kroppen, alla cykeltillbehör och styret. Det finns särskilda tvättmedel för cyklar, men normalt sett fungerar det med lite diskmedel och ljummet vatten.

Jobba med färger

Som nämnt ovan kan ett färgbyte på styr-gummit, sadeln och andra cykeltillbehör göra mycket. Dock går det att göra mer än så. Till exempel finns det i vissa affärer olika paket med muttrar, fjädrar och annat i snygga och glänsande färger. Var för sig är delarna små – men när alla sitter på cykeln ger det garanterat ett snyggt intryck.

Byt däck

Många lite äldre däck kan ibland släppa ut lite luft utan att man märker det. Plötsligt känns det bara trögt att trampa. Ett annat skäl till att byta däck med jämna mellanrum är att utslitna däck helt enkelt är sämre att köra med. Bromssträckan förlängs med gamla och slitna däck, samtidigt som man får ett sämre fäste överlag. Om däcken har suttit på cykeln en längre tid kan det alltså vara läge för ett byte. Cykeldäck är en relativt billig investering som kan göra större skillnad än man tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *