Vilka plastband finns på marknaden?

Det finns framför allt tre olika slags plastband att välja mellan. Här kommer vi ta en titt på dessa: polyester, polypropylen och nylon. Dessa olika band är samtliga gjorda av plast, men tillverkas på olika sätt och har därmed olika egenskaper.

Plastband av polypropylen

Plastband av polypropylen anses vara lämpliga för lätta eller medellätta laster. Detta är det mest prisvärda alternativet för lätta pallar, för att hålla ihop enskilda varor och för buntning. Denna typ av plastband används av alla halvautomatiska bandningsmaskiner, och tillverkas i olika tjocklekar och bredder.

Plastbandning med polypropylen är den vanligaste formen av bandning med plastband. Det är enkelt att applicera dessa band och de är även lätta att återanvända. Det kan sträckas ut långt och återhämta sig från denna utsträckning, men har en låg hållfasthet. Plastband av polypropylen förlorar ungefär 50 procent av sin spänning inom en timme, och denna förlust av spänning ökar i takt med ökad temperatur i omgivningen.

Om dessa plastband används för att bunta ihop varor där viss slakhet i bandningen är acceptabel, är detta inget stort problem. Om det istället rör sig om tegelstenar eller cementblock, kommer denna slakhet utgöra ett problem. Solen och dess UV-strålar har dessutom en inverkan på plastband av polypropylen. Varor som är bandade med denna typ av band bör därför inte lämnas utomhus i solen. Materialet kan dock UV-behandlas och tåla UV-strålningen bättre.

Plastband av nylon

Nylonband är en typ av plastband som har den största specifika styrkan av de tre olika materialen. Specifik styrka definieras som ett materials styrka delat med dess täthet. Det är även det material som är starkast sett till materialets vikt. Trots att nylon är ett starkt material, är det få företag som väljer detta material på grund av dess höga pris. Istället för plastband av nylon väljer många företag att använda sig av polyester.

Plastband av polyester

Polyester är den tredje typen av plastband. Det är tillsammans med nylon den starkaste produkten för plastbandning på marknaden och används ofta som ett alternativ till stålband. Plastband av polyester kan vara antingen vävda eller icke-vävda. Vävda polyesterband är ännu starkare än de kompositband (icke-vävda polyesterband).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *