Behov av elektriker i Borås?

Behov av elektriker i Borås?

Behöver du dra el hemma? Det mesta som rör elektricitet måste utföras av en behörig elektriker. Det är egentligen inte särskilt konstigt. El kan vara livsfarligt om man inte vet vad man gör. Visst får du byta glödlampor och om du är kunnig kan du även utföra mindre montage som att byta eluttag. Men det är ungefär det stora hela du får göra utan utbildning. Om du är i full gång med renovering eller helt enkelt behöver hjälp med montage eller installation kan du enkelt hitta en behörig elektriker i Borås. Det finns olika sorters elektriker och de vanligaste grupperna kallas för montör- och installationselektriker, industrielektriker, distributionselektriker samt svagströmselektriker. Om du behöver hjälp med att installera ett brandlarm är det svagströmselektrikern du ska kontakta. Är det snarare olika sorters jobb i hemmet du ska ha hjälp med är det montör- och installationselektrikern. Den sortens elektriker har nämligen gått hela sin el-utbildning och även en flerårig lärlingstid.

Vad får jag göra själv?

Om du inte känner att du har tid eller att det är nödvändigt att ringa en elektriker i Borås kan det vara bra att veta vad själv får göra hemma. Här är en kortare lista på de moment som du kan göra utan behörighet.

  • Du får byta ut trasiga proppar och glödlampor
  • Du får även montera skarvsladdar, sladdbrytare samt stickproppar
  • Skulle skarvsladdar eller apparatsladdar vara trasiga får du även reparera dessa
  • Du får byta ut strömbrytare som sitter i en kapsling med förutsättning att den har högst 16 A

Du kan kolla in hos Elsäkerhetsverkets hemsida för att läsa mer om vad du får och inte får göra.

Bli elektriker

Är du intresserad av att jobba som elektriker i Borås? En genomsnittlig lön för en behörig elektriker ligger på cirka 30 000 kronor. Vad många i yrkesgruppen gillar med sitt jobb är dess variation. En elektriker kan nämligen jobba i stort sett vart som helst och det finns hur många specialområden som helst att välja bland. Utbildningen börjar i gymnasiet där du behöver läsa den treåriga utbildningen el- och energiprogrammet. När skolåren är slut är det dags för minst ett lärlingsår innan du kan ge dig ut i arbetslivet.

Posted in El

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *