Jämför elavtal och bidra till den gröna omställningen
Jag minns fortfarande min farfars berättelser om när elektriciteten först kom till hans by. ”Det var som magi,” brukade han säga. ”Plötsligt kunde vi trycka på en knapp och ljuset tändes.” För hans generation var el ett mirakel – något nästan mystiskt som förändrade vardagen i grunden.
Idag tar vi elektriciteten för given. Den finns där, osynlig och ständigt tillgänglig. Vi reflekterar sällan över varifrån den kommer eller hur mycket den kostar, förrän räkningen dimper ner i brevlådan eller inkorgen. Men på senare år har något förändrats. Allt fler av oss har börjat intressera sig för elens ursprung och hur våra val som konsumenter påverkar både planeten och plånboken.
När jag för några månader sedan träffade Maja Svensson, miljöstrateg från Göteborg, öppnade hon mina ögon för en aspekt av elanvändning som jag aldrig tidigare reflekterat över. ”När du jämför elavtal handlar det inte bara om pengar,” förklarade hon. ”Du röstar faktiskt med din plånbok för vilken typ av energisystem vi ska ha i framtiden.”
Majas ord fick mig att tänka. Om hundratusentals svenskar samtidigt börjar välja elavtal baserade på miljöhänsyn, skulle det kunna skapa en efterfrågan som driver fram investeringar i förnybar energi. Det personliga blir plötsligt politiskt.
Så kan du jämföra elavtal ur ett miljöperspektiv
”Det första jag brukar rekommendera är att titta på elens ursprungsgarantier,” berättar Maja. ”Alla elleverantörer måste kunna redovisa varifrån deras el kommer – vattenkraft, vindkraft, kärnkraft eller fossila bränslen.”
Men ursprungsgarantier kan vara komplicerade. Vissa bolag köper till exempel billig kolkraft på den europeiska marknaden och ”tvättar den grön” genom att separat köpa certifikat för förnybar el. Tekniskt sett får de då kalla elen miljövänlig, trots att pengarna delvis går till fossilbaserad produktion.
”Ett bättre sätt att jämföra elavtal ur miljösynpunkt är att se vad bolagen faktiskt investerar i,” fortsätter Maja. ”Vilka nya produktionsanläggningar bygger de? Hur transparent är deras hållbarhetsarbete? Tar de ansvar för hela värdekedjan?”
När jag började gräva djupare i ämnet upptäckte jag hur olika elleverantörerna faktiskt är. Några äger egna vindkraftsparker och solcellsanläggningar, medan andra är rena handelsbolag som bara köper och säljer el på börsen utan egen produktion. Vissa donerar en del av vinsten till miljöorganisationer, andra satsar på forskning kring energilagring eller smarta elnät.
För familjen Bergqvist i Norrköping blev miljöaspekten avgörande när de letade nytt elkontrakt förra hösten. ”Vi ville ha ett bolag som faktiskt byggde ut förnybar energi i Sverige, inte bara handlade med certifikat,” berättar pappa Jonas. ”När vi började jämföra elavtal utifrån det perspektivet blev valet ganska enkelt.”
De valde ett mindre bolag som investerar i lokala solcellsparker och låter kunderna bli delägare i produktionen. ”Det känns bra att veta att våra pengar går till något som faktiskt gör skillnad,” säger Jonas.
Priset är dock fortfarande den viktigaste faktorn
Samtidigt visar undersökningar att priset fortfarande är den viktigaste faktorn för de flesta konsumenter. Enligt en färsk rapport från Energimarknadsbyrån anger 78 procent av svenskarna kostnaden som det främsta skälet när de väljer elleverantör. Bara 14 procent nämner miljöhänsyn som sin huvudsakliga prioritet.
”Det behöver inte vara en motsättning,” påpekar energirådgivaren Kim Andersson. ”Många gröna elavtal är faktiskt väldigt konkurrenskraftiga prismässigt idag. Det beror delvis på att produktionskostnaden för förnybar el sjunkit dramatiskt de senaste åren.”
Kim rekommenderar att konsumenter som vill granska olika elkontrakt bör titta på både pris och miljöprestanda. ”Be om att få se elbolagets faktiska investeringsplan för de kommande fem åren. Fråga hur stor andel av deras intäkter som går till att bygga ny förnybar produktion. De seriösa aktörerna kommer att kunna ge dig konkreta svar.”
När jag tänker på min farfars fascination över det elektriska ljuset slår det mig att vi står inför en ny, spännande era. Precis som elektrifieringen förändrade samhället för hundra år sedan, kan den förnybara revolutionen skapa en helt ny energiverklighet för kommande generationer. Och den revolutionen drivs inte minst av medvetna konsumenter som bryr sig om mer än bara siffran på fakturan när de väljer elleverantör.
Som Maja så träffande uttryckte det: ”Ett aktivt val av elavtal är en liten handling för individen, men en stor signal till marknaden.”