Finansiera attefallshus med bolån – Så går det till

Det är fullt möjligt att finansiera ett attefallshus med ett bolån. Men det gäller att vara medveten om att ett höjt lånebelopp även kan påverka eventuellt amorteringskrav.

Höja befintligt bolån

Det finns ett par olika krav för att ett attefallshus ska få ställas upp på tomten. Exempelvis:

  • Bygganmälan ska vara godkänd.
  • Det ska finnas en huvudbyggnad på tomten.
  • Gränsen för tillbyggnader får inte vara uppnådd.

Det är därmed bolånet till den befintliga bostaden som belånas för att finansiera byggnationen. Detta förutsatt att det finns kvar låneutrymme. Ett bolån får maximalt vara på 85 % av fastighetens värde. En familj som har ett hus som är värt 1 miljon kan därmed maximalt ha lån på 850 000 kronor. Var det flera år sedan som en värdering genomfördes på bostaden kan det alltså vara värt att be om en värdering av en mäklare. Skulle värderingen vara på 1,2 miljoner får totalt lånebelopp istället vara på 1,02 miljoner. Med en omvärdering kan alltså ett utökat låneutrymme skapas så att finansiering av attefallshus kan ske.

Höja bolån när attefallshus är klart

Finns det inte låneutrymme inom bolånet finns ändå en möjlighet. Detta genom att ett privatlån tecknas på det belopp som attefallshus, markberedning och inredning kostar. Hantverkare bygger upp det, installerar dusch och avlopp samt ordnar så att det går är att använda det nya huset. Därefter kontaktas en mäklare och en omvärdering sker på fastigheten. Eftersom det nu står ett attefallshus på gården kommer mäklaren, till största sannolikhet, ge en högre värdering. I detta fall kan bolånet höjas varpå pengarna används för att lösa privatlånet.

Finansiera via hyresintäkter

Ett annat alternativ är att delbetala inköpet av ett attefallshus över exempelvis fem år. Så fort det är färdigbyggt används det för uthyrning varpå en månadsintäkt skapas utifrån denna uthyrning.

  • Hyr ut sex månader i taget till studenter
  • Hyr ut dag för dag via AirBnB

På detta sätt kan hyresintäkterna som kommer in både täcka ränta och amorteringskostnad för lånet. Om ett attefallshus hyrs ut året runt kommer sannolikt ägaren få in en intäkt som räcker till ränta, amortering och en viss vinst. Vid uthyrning är det däremot viktigt att ha koll på vad som gäller skattemässigt. Detta framförallt om intäkterna blir större än 50 000 kronor per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *