Betala 5 000 kr eller 25 000 kr för begravningen?

Betala 5 000 kr eller 25 000 kr för begravningen?

Det går att betala ca 5000 kr för en begravning – eller 25 000 kr. När olika begravningslösningar jämförs hos en och samma begravningsbyrå visas stora prisskillnader. Det som främst avgör är om det ska vara ceremoni eller inte – men även om kremering ska ske eller inte.

En begravningsbyrå i Linköping presenterar fyra ”färdiga paket” för sina kunder. De visas på hemsidan som prisexempel på vad man kan förvänta sig behöva betala för en begravning. Däremot ska dessa enbart ses som just exempel eftersom de flesta anpassar begravningen utifrån egna åsikter. De prisexempel som nämns bör även kunna ses som generellt exempel och inte enbart knutna till Linköping.

Billigast – Ca 6000 kr

Allt fler väljer begravningar utan ceremoni. En enkel begravning som kostar en lägre summa. I detta fall erbjuds begravning för ca 6000 kr. Då ingår att personen begravs i en enkel kista, transport och gravläggning. Någon ceremoni ingår alltså inte. Genom att välja detta alternativ kommer en större del av arvet gå till arvingarna. Detta istället för att läggas på begravning. Men det krävs då att man själv tar hand om en hel del av den administration som en begravningsbyrå annars genomförs.

Med administration – Ca 12 000 kr

På denna nivå ingår en enkel ceremoni, kista, transport, kistläggning och administration. Det är många som inte förstår hur mycket administration som en begravningsbyrå gör vid ett dödsfall men det är ett arbete som de anhöriga sällan vill, eller ens kan, utföra. Det kan vara allt från att föra in dödsannons i tidningen till att registrera dödsfallet hos Skatteverket.

En vanlig begravning – Ca 15 000 kr

Skillnaden mot ovan är enbart att kistan är lite mer påkostad. Men skillnaden i pris är inte heller speciellt stor. Nu kan man ha en tydlig ceremoni kring begravningen. Enligt just denna begravningsbyrå är detta det vanligaste alternativet.

Begravningsceremoni med allt – Ca 20 000 kr

Utöver vad som ingår ovan ges här även kistdekorationer och annat kring själva ceremonin. En komplett begravning som ger ett värdigt avslut för de anhöriga.

Men kom ihåg att dessa exempel inte innefattar inbjudningskort, tackkort eller minnesstund. Det kommmer därmed tillkomma vissa ytterligare kostnader. Prata med en lokal begravningsbyrå för en komplett prisbild.

(Exempel tagna från en lokal begravningsbyrå i Linköping)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *