Tvättmaskiner

Tvättmaskiner

Om du någonsin har varit med om att din tvättmaskin har slutat att fungera, eller kanske att du har varit borta några veckor på sommarstället där ni inte har någon, så vet du vilket stort tomrum avsaknaden av tvättmaskiner skapar. Det känns verkligen som att man äger världens bästa tvättmaskin när man inser vilket otroligt jobb det är att handtvätta.

Tvättmaskiner i historien

Innan tvättmaskinens tidigaste version, tvättades allt för hand. Det kunde ta en hel dag och var ofta tilldelat kvinnan. För att kunna tvätta med varmvatten krävdes först att litervis av vatten hämtades från en brunn eller pump. Därefter skulle det kokas och innan tvålen tillsattes. Men eftersom både tvål och vatten var svåråtkomligt återanvändes ofta tvålvattnet genom hela tvätten. Man började med det som var minst smutsigt och avslutade med det smutsigaste. Då det var ett sådant tidskrävande jobb började man redan i slutet av 1700-talet att titta på olika lösningar och tvättbrädan uppfanns. Det var en förbättring, men fortfarande tog det mycket tid och energi. Sedan kom de tidigare versionerna av tvättmaskinen, vilka var gjorda av en trumma av trä som man roterade för hand. Därpå kom snart en liknande konstruktion fast i metall. Metallen var en fördel för man kunde då låta den stå på elden för att hålla värmen under hela tvätten. I mitten av 1850-talet kom tvättmaskiner som drevs av ånga. Trots att den teknologiska utvecklingen i resten av samhället hade kommit längre, tog det ett tag innan det tog sig hem i hushållen. Tvättmaskiner för industritvätt kom tidigare, men det dröjde tills nästan 1930 innan den elektriska tvättmaskinen skulle börja nå ut till hemmen. På grund av den amerikanska depressionen på trettiotalet, avstannade försäljningen av elektriska tvättmaskiner ett tag. Under samma period passade man dock på att förbättra tekniken. Bland annat presenterades en tidig version av centrifugen. I slutet av trettiotalet introducerades den första automatiska maskinen. Den hade en del av dagens funktioner men mycket har förstås förbättrats sedan dess.

Modern tid

Idag finns dessa ovärderliga tvättmaskiner i var mans hushåll. De som inte har en egen, har ofta en i lägenhetshuset. Dagens tvättmaskiner kan ha en rad olika funktioner och de har kommit en lång väg på bara hundra år. Ställbara temperaturer, ställbar centrifug, tvättprogram, förtvätt, snabbtvätt, fintvätt är bara att nämna några av de funktioner som vanligtvis finns. Man säger att det finns två olika versioner, de toppmatade och de frontmatade. De frontmatade är betydligt mer populära i Europa medan de toppmatade är vanligare i till exempel Nord- och Sydamerika.

De billigaste tvättmaskinerna går att hitta för under tre tusen, medan de dyraste kan kosta mer än tio gånger så mycket. I vilket fall håller nog många med om att det är värt tusenlapparna för den tid och energi man tjänar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *