Så gör du din egen läderögla

Så gör du din egen läderögla

Det finns mycket du kan tillverka själv för att förändra utseendet på ditt hem. En av de absolut häftigaste saker du någonsin kan göra är att skapa din egen läderögla och använda denna som ett kökshandtag. De ser bra ut, de är billiga och användbara, och du kan tillverka de från bokmärken.

Du kanske har tråkiga gamla handtag på dina köksluckor och under en längre tid har funderat på att byta ut dessa? Men ju längre tid som hinner gå, desto mer osäker blir du på vad du ska göra när du avlägsnar dina nuvarande kökshandtag och blottar de hål där skruvarna har suttit. Hur ska du täcka över dem? Faktum är att hålen förmodligen är mindre än vad du har föreställt dig, och vi kommer här berätta hur du kan byta ut ditt gamla kökshandtag mot en egentillverkad läderögla, t.ex. satte jag dessa i svart på min byrå.

Skapa en läderögla med enkla medel eller köp en färdig

Ett modernt och snyggt alternativ till tråkiga och stela kökshandtag i metall eller plast är läderöglor. Du kan på ett enkelt sätt tillverka dina egna öglor av läder och använde dessa som kökshandtag. Allt du behöver för att tillverka en ögla (om du inte vill köpa en färdig sådan) är läder, skruvar, en vässad skruvmejsel, en hammare, en bågfil, en penna, ett måttband samt lädervax eller skovax. Om du vill kan du olja lädret.

Om du inte köper färdiga läderöglor, tar du lädret och skapar 8,5 cm långa kökshandtag. Du gör detta genom att först vaxa läderremsorna så de inte spricker, och därefter mäter ut och gör en markering 5 cm från kanten på den rundade sidan. Du kan med fördel använda en kniv när du gör markeringen. Du rakar därefter bort allt läder på den sidan (från markeringen och utåt).

Gör sedan tre märken där skruven ska gå genom handtaget. Det första i ungefär mitten av 5 cm-markeringen, det andra ett par centimeter längre upp och den tredje markeringen i andra änden. Använd en skruvmejsel för att mejsla hål i markeringarna. Därefter viker du helt enkelt lädret så det formar en öglar, drar igenom en skruv och skruvar fast den där det tidigare handtaget suttit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *