Hårtransplantation – utomlands eller i Sverige?

Hårtransplantation – utomlands eller i Sverige?

Funderar du på att göra en hårtransplantation? En del väljer att åka utanför Sverige för att göra det. Det kan till exempel handla om att det finns en särskilt välrenommerad klinik man vill besöka. Oftast handlar det dock om priserna. Att göra en hårtransplantation i Stockholm kontra Istanbul, till exempel, innebär stora skillnader i pris.

Fördelar med att göra det utomlands

Det finns ett antal möjliga fördelar med att göra en hårtransplantation utomlands. Främst är det priset som lockar folk till att göra det. Precis som i Stockholm och andra städer i Sverige finns det mycket duktiga behandlare och professionella kliniker som gör att du kan känna dig trygg vid besöket.

En annan fördel är att många gärna kombinerar transplantationen med en semester. Visserligen kan man göra det i exempelvis Stockholm också – men det är kanske inte riktigt samma sak.

Fördelar med att göra det hemma

Att göra det hemma kan kännas tryggare. Ett vanligt land dit många har åkt för en transplantation är Turkiet, där kontrollen under ett tag har varit bristfällig. Åtminstone när man jämför med Sverige. Det som har skett är att personer utan läkarutbildning har hyrt in sig på större sjukhus och opererat. På senare tid har dock branschen blivit allt mer reglerat, och det är tryggare att göra det i Turkiet idag, jämfört med hur det såg ut för bara några år sedan.

Ett alternativ kan vara att kontakta svenska företag som har samarbete med kvalitetskliniker i Turkiet och i andra billigare länder.

Viktigt att tänka på innan du gör en hårtransplantation

  • Kolla upp kirurg och operationsmetod ordentligt på förhand. Även om du gör en hårtransplantation i Stockholm så behöver du givetvis kolla upp detta på förhand. Om du ska göra det utomlands, där branschen ofta är mindre reglerad, så är det dock särskilt viktigt.
  • Undersök dina försäkringar.Hur ser försäkringarna ut om något går fel? Täcker de en misslyckad operation? Hur mycket pengar kan du i sådana fall få ut? Vad gäller om korrigering behövs vid ett senare tillfälle?
  • FUE eller FUT? Många anser att FUE är en betydligt bättre metod än FUT. FUE är vanligt i Sverige och i Europa, men om du åker till exempelvis USA så är det ofta FUT som används. Många menar att det här är en osäkrare metod, med större risker för patientsäkerheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *