En klassisk känga – det är skor från Dr Martens. Denna känga skapades av en tysk militärläkare för att från början bäras av tyska hemmafruar för att sedan plockas upp av brittisk arbetsklass och senare av ungdomskultur som ville förknippas med arbetsklassen. Följ med på Dr Martens skors resa.
Dr Martens skor grundades i slutet av 40-talet när en tysk militärläkare vid namn Klaus Märtens behövde ett par nya skor. Han letade efter ett par skor som inte hindrade läkningen av hans stukade vrist. Läkaren slog sig ihop med en gammal studiekamrat och började tillverkningen av det som idag är känt som Dr Martens skor. Skorna tillverkades med hjälp av gammalt gummi som blev till själva sulan, och själva skon tillverkades av uttjänta officerjackor samt officerbyxor av läder. I början så var det nästan enbart äldre kvinnor som köpte skor från Dr Martens. Den typiska köparen var en hemmafru över 40 år. På 60-talet så ändrades märken från Dr Maertens till dagens Dr Martens och ungefär samtidigt så växte skornas popularitet hos den brittiska arbetsklassen. Senare har skorna blivit populära inom subkulturer som punken och bland skinheads just eftersom de har en så stark koppling till arbetsklassen. Idag tillverkas Dr Martens skor fortfarande delvis på Cobbs Lane i Wollaton i England där tillverkningen i England började på 60-talet. Då fick skorna sin klassiska gula sön som många fortfarande förknippar med skor från Dr Martens.
Skor från Dr Martens tyngda av symbolik
Du som bär Dr Martens skor bär på sätt och vis ett statement. Skorna kan förknippas med ungdomlighet eller med någon typ av rebell-anda. Att bära dessa kängor är förknippat med en mängd symboler men skorna är också så pass använda så att man kan använda dem oavsett vem man är. Skorna har helt enkelt en egen stil som passar till de flesta och som garanterat kommer att göra din stil mer spännande. Skor från Dr Martens kallas ibland Docs eller Doc Martens. Sedan 60-talet har man tillverkat mer än 100 miljoner par av skor från Dr Martens och skon fortsätter att vara populär.