Trender inom kontorsutveckling

Kontorslandskapen ändras över tid vilket delvis beror på digitalisering men även hur samhället överlag ändras. Göteborgsposten fångade under 2019 upp två trender som inte bara gäller i Göteborg utan i hela Sverige – framförallt storstäderna. En av dessa är välkända och handlar om coworking på Hive Workspace.

Kontorshotell enbart för kvinnor

Det var i slutet av 2019 som tidningen rapporterade om att Göteborgs första kontorshotell enbart för kvinnor skulle öppnas. Upplägget har funnits länge inom gymkedjor och delvis vissa event. Däremot är det ytterst ovanligt att i arbetslivet skapa lösningar enbart för kvinnor. Bakom satsningen står ett startupbolag som under 2018 tog in 700 miljoner i riskkapital för att därmed kunna lansera satsningen. Hur satsningen kommer att påverka antalet kvinnliga egenföretagare och om nätverkandet gynnas av denna fördelning får helt enkelt utvärderas av medlemmarna efterhand.

Coworking I Göteborg

De stora kontorshotellen i Göteborg har delvis behövt växla fokus. Detta efter att allt fler platser för coworking växer fram. För de som vill hålla nere kostnaden så mycket som möjligt finns till och med gratis arbetsplatser att välja på. Många caféer erbjuder gratis wi-fi om gästerna köper fika men det finns även enstaka platser som erbjuder helt gratis plats – utan krav på motprestation. De tjänar istället pengar på fika, mat och afterwork-känslan som uppkommer på kvällen.

Fler kontorshotell med olika inriktningar

Det klassiska Jazzhuset kommer få en helt ny inriktning. Istället för musik och kultur kommer det byggas om till ett kontorshotell. Efterfrågan är helt enkelt så stor i Göteborg på olika flexibla arbetsplatser att flera byggnader byggs om till kontor eller coworking (en sorts kontorshotell). Men med fler aktörer och större efterfrågan skapas även behovet av att specialisera sig. En del kontorshotell satsar stort på service för företagarna. Visserligen kan det innebära en något högre månadshyra men genom att kunna låna bil och cykel, få bilen tvättad eller barnen hämtade på dagis underlättas arbetet. Samtidigt satsar andra på extremt billiga lösningar för de som inte behöver ha tillgång till kontoret dygnet runt, sju dagar i veckan. Det går att få en kontorsplats för under 1000 kr men det innebär då att den anställde inte kan förvänta sig jobba vid exakt samma arbetsplats varje dag. Något som många ändå är vana med från ett flertal arbetsplatser som redan börjat med öppna kontorslandskap och varierade arbetsplatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *